Tips til jobbing med websider

CMS, plugins og templates
Alle websidene mine har WordPress som Content Management System (CMS). Det fine med wordpress er at det er enkelt, oversiktlig, gratis og du kan klare å lage en side som ser ut akkurat som du vil, nesten til et hvert behov. Det finnes plugins du kan bruke som lar deg gjøre nesten hva som helst.

Jeg kjøper derimot templatene mine. Det har jeg gjort lenge, fordi jeg mener at layout og innhold går hånd i hand, og bruker du mye tid og krefter på innhold, så er det verdt noen kroner å betale for det. Men det finnes mange fine gratis templates til WordPress også.

Verktøy
Når du jobber med websider og webdesign selv, er det noen verktøy jeg har funnet hjelpsomme.

PSpad editor – et program som lar deg editere .php, .css og .js filer på en god, sikker og enkel måte. Du kan bruke notepad, men noen ganger blir filene uoversiktlige av det, for eksempel ved at det legges inn sideskift. Du kan også bruke editor i WordPress, men der har du veldig lite funksjonalitet for å editere på en god måte.

Examdiff – Fin dersom du har editert en fil, noe har gått feil og du skjønner ikke hvorfor. Examdiff sammenlikner en fil med en annen, og viser hvor det er forskjeller. Du kan dermed sammenligne din redigerte fil med originalfilen og finne ut hva forskjellene er. Det er selvfølgelig veldig viktig at du beholder original-filen som den er. Bare superoptimister tror at ikke noe vil gå galt i redigeringsprosessen. Noe VIL gå galt i editeringsprosessen.

Pixie – et strålende lite program, der du kan holde musen over en hvilken som helst farge og du får fargens Hex-kode, HTML-kode, RGB etc. Om du finner en farge du liker et eller annet sted kan du bruke Pixie til å finne koden for fargen, og bruke for eksempel Websitetips.com sin fargevelger for å mikse en fargepalett.

Jeg er opptatt av farger. De må passe sammen. Bakgrunnsfarger bør matche fargen i header og så videre. Og her er et tips som vil bevise hvor mye tid jeg bruker på regneark; temafargene til Microsoft office 2007/2010 er fine kombinasjoner. De kan være et godt utgangspunkt.

Bilder
Jeg kjøper i stor grad bilder, både til artikkel-illustrasjoner og dekorative elementer, som thumbnails og så videre. Jeg kjøper mine på iStockphoto, men det er mange andre lignende tjenester der ute, og det blir ikke veldig dyrt.

Til bilder i poster kan du også bruke en plugin som finner bilder på Flickr. Det er sikkert mange av dem der ute, men jeg bruker en som heter Photodropper. Det er mange fine bilder der ute, som du kan bruke helt gratis.

Bruk utviklerforum og Google er alltid din venn
Et siste råd er å bruke forum laget av både template- og plugin-utviklere. Du finner store mengder kunnskap i slike forum. Dessuten er det utrolig hva du kan finne på Google. Jeg finner mange løsninger på google. Det er bare å prøve seg frem med ulike søkestrenger og bla tålmodig gjennom sider. Det finnes løsninger på det meste.

For eksempel hvordan jeg skulle få til å legge inn den lille videosnutten i sidepanelet til høyre. Filmen er kjøpt på Istockphoto og plassering av filmen i posten er lødt ved hjelp av litt iherdig Google-søk. Jeg fant ingen plugins som presenterte den helt som jeg ville ha det.

Lykke til med koding av websiden din – om det er derfor du har funnet denne posten.

Tags: , ,

Top